Preveli's Ecosystem is in danger

Category:
Blog
Παραλία πρέβελη

Καμπανάκι για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κόσμημα του νότιου Ρεθύμνου, το Φοινικόδασος της λίμνης Πρέβελη κρούει ο σύνδεσμος τουριστικών γραφείων Ρεθύμνου επισημαίνοντας τους κινδύνους που εγκυμονούνται για την πρόκληση πυρκαγιάς. Οι εκπρόσωποι των τουριστικών γραφείων κάνουν λόγο για απουσία έργων πυροπροστασίας και καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες – Πυροσβεστική -Δασαρχείο -και δήμο να προχωρήσουν στην απομάκρυνση των εύφλεκτων υλικών ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

Δεκάδες είναι τα εγκωμιαστικά άρθρα για την μοναδική ομορφιά του τοπίου, Ελληνικών και Διεθνών ηλεκτρονικών και έντυπων ΜΜΕ για τον Πρέβελη μας με πιο πρόσφατο αυτό της εφημερίδας Έθνος.

Με αφορμή αυτό ο Σύνδεσμος Τουριστικών Γραφείων Ρεθύμνης επισημαίνει πως η εικόνα της περιοχής  δεν ανταποκρίνεται στην προστασία που της  αρμόζει και στην ανακοίνωση του  τονίζει:

Θα περίμενε λοιπόν κανείς οτι μέλημα της Ρεθεμνιώτικης κοινωνίας των Αρχών και των Φορέων , θα ήταν η προστασία αυτού του ΅μοναδικού κάλους΅ φυσικού μνημείου γνωστού σε όλο τον κόσμο ( θα θυμάστε την αντίδραση των διεθνών ΜΜΕ στην πυρκαγιά του 2010) με το σπάνιας ομορφιάς Φοινικόδασος, τον Μέγα Ποταμό, την σχηματιζόμενη λίμνη στην εκβολή του και την εξαιρετική παραλία.

Όμως, όπως θα δείτε και στις πρόσφατες φωτογραφίες που σας επισυνάπτουμε το οικοσύστημα του Πρέβελη έχει περιέλθει σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη για την επιβίωσή του κατάσταση.

Διαλυμένα μονοπάτια, πεσμένοι φοίνικες και κομμένα κλαδιά τοποθετημένα δίπλα στα μονοπάτια ακριβώς κάτω από κορμούς των φοινίκων (σαν προσάναμα), ετοιμα να το λαμπαδιάσουν σε περίπτωση πυρκαιάς.

Πραγματικά αναρωτιέται κανείς για τον σκοπό αυτών που τοποθέτησαν τους λόφους της εύφλεκτης ύλης γύρω από τους κορμούς των Φοινικόδεντρων.

Σε όλο το μήκος του φοινικόδασους δεν εντοπίστηκε ούτε ένα έργο πυροπροστασίας η πυρόσβεσης ( έστω ένας κουβάς … για νερό από τον ποταμό-κάτι για άμεση αντίδραση).

Είμαστε σίγουροι οτι εάν ΅ω μη γένοιτο΅ σε περίπτωση που ξεσπάσει η πυρκαγιά οι ευθύνες για την καταστροφή θα πέσουν στους ασυνείδητους επισκέπτες, στον δυνατό άνεμο που έπνεε ( οπως πάντα) και στο δύσβατο της περιοχής.

Το πιθανότερο είναι οτι κανείς δεν θα μιλήσει για την εγκληματική ευθύνη αυτών που βοήθησαν στην εξάπλωση της πυρκαγιάς μην παίρνοντας τα στοιχειώδη μέτρα για την πρόληψη αλλά και την αποφυγή επέκτασης της.

Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Γραφείων νομού Ρεθύμνης , έχοντας γίνει δέκτης πολλών παραπόνων από επισκέπτες της περιοχής Πρέβελη, για την επικίνδυνη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, την απαράδεκτη εικόνα ντροπής αποφάσισε να παρέμβει δημόσια για την αφύπνιση της τοπικής κοινωνίας αλλά των αρμόδιων και αναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων του Ρεθύμνου και της Κρήτης.

Ο πρώτος στόχος της παρέμβασης μας είναι η σωτηρία του Φοινικόδασους από μια πιθανή πυρκαγιά και ο δεύτερος να ξεκινήσουν διαδικασίες από αρμοδίους και αναρμόδιους για την προστασία της από την αλόγιστη και χωρίς κανένα έλεγχο χρήση της.

· Θεωρούμε ότι αύριο κιόλας ο Δήμος, το Δασαρχείο και η Πυροσβεστική πρέπει να κάνουν όλες εκείνες τις ενέργειες για την απομάκρυνση της εύφλεκτης ύλης από το Φοινικόδασος και να πάρουν όλα τα μέτρα για την πρόληψη και αποφυγή επέκτασης πυρκαιάς.

· Η περιφέρεια και οι τοπικοί φορείς να αναλάβουν πρωτοβουλία για την προστασία της περιοχής από τις πηγές του Κουρταλιώτη μέχρι και την παραλία.

Ίσως η δημιουργία φορέα διαχείρισης της περιοχής στα πρότυπα άλλων σπάνιου φυσικού κάλους περιοχών να είναι η λύση.

Ο Σύνδεσμός μας δηλώνει αρωγός σε κάθε προσπάθεια προστασίας του μοναδικού μνημείου φυσικής ομορφιάς διεθνούς εμβέλειας που έχει η νότια Κρήτη και θα είναι αντίθετος σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης και καταστροφής του.

Θα επανέλθουμε”.

Do you have any questions?

Contact Us!